Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda Deutscher Nationalitätenkindergarten, Werischwar
RÁKÓCZI ÓVODA

„Ha jövő évről akarsz gondoskodni,
vess magot,
Ha egy évtizeddel számolsz,
ültess fát!
Ha terved egy életre szól,
Embert nevelj!”
Kínai bölcs

„Denkst Du an ein Jahr,
säe ein Korn!
Denkst Du an ein Jahrzehnt
pflanze einen Baum!
Denkst Du an ein Jahrhundert,
erziehe einen Menschen!”
Altes chinesische Sprichwort

Óvodánk 1973. augusztus 17-én nyitotta meg kapuit. A tervezéstől a kulcsátadásig igen rövid időszak telt el. Gyárak, termelőszövetkezetek, helybéli iparosok és az Ásványbánya támogatásával épült. A nagy horderejű összefogás mellett szokatlan eleme az volt a kivitelezésnek, hogy első perctől kezdve kikérték a leendő óvodavezető véleményét szakmai kívánalmait a legapróbb részletekkel kapcsolatban is figyelembe vették.

Csodájára jártak évekig a külföldi és belföldi vendégek, szakmai delegációk. A teljesség igénye nélkül: 1977-ben az osztrák kancellár felesége, a Japán Nőszövetség Főtitkára, 1982-ben az Osztrák pedagógiai delegáció, 1988-ban München város oktatási delegációja, 1989-ben a bajor oktatási miniszter, 1990-ben a gröbenzelli delegáció, a továbbiakban számos külföldről érkezett vendég.

Óvodánk Pilisvörösvár Bányatelep városrészének központjában, családi kertes házak között helyezkedik el.
Az épületet parkos, nagy udvar veszi körül. A szabad játéktevékenységeket biztosító füves rész mellett fák, cserjék, virágok, valamint homokozók és fajátékok teszik vonzóvá és változatossá!
Az udvarhoz tartozik a nagyméretű részben felújított KRESZ pálya, melyen a gyerekek játékosan gyakorolhatják a közlekedés szabályait.

A belső udvarban található a gyerekek körében nyáron oly népszerű medencét szülői segítséggel 2004-ben újítottuk fel.
Minden csoportnak külön mosdója és öltözője van.
A testi nevelésre jól felszerelt tornaterem áll rendelkezésre.

Az épületben 2004. óta folyamatos felújítás és korszerűsítés történt. 2004-ben nyílászáró csere, 2006-ban a fűtés és a villamos áram hálózat rekonstrukciója történt, illetve tetőt kapott az eredetileg lapostetős épület, és a homlokzat is megújult. 2007-ben a mosdók teljes felújítására került sor.

Jelenleg 100 férőhellyel rendelkezik. Minden csoportban folyik német nemzetiségi nevelés.
Bejelentkezés

video