Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda Deutscher Nationalitätenkindergarten, Werischwar
SZÉCHENYI UTCAI TAGÓVODA

"Az ember is úgy nő, mint a fa,
gyökérzetével, kapcsolatai szerteágazó rostjaival.
Minél több épebb kapcsolattal szívja a
világot, annál magasabb lombot vethet."
Németh László

Óvodánk elődje, a pilisvörösvári I. számú Óvoda építésére - mely a Templom téren volt található- 1911. február 25-én Kosik Ferenc és Leindörfer Nándor párkányi vállalkozók kaptak megbízást. Az épület 1912-re készült el.
Sajnos az I. világháború alatt az óvoda felszerelése és bútorzata megrongálódott, elveszett, de az összefogás és kitartó munka eredményeként hamarosan ismét megnyithatta kapuját a gyerekek előtt. Az óvodába járás ekkor nem volt kötelező, mégis oly népszerű volt, hogy a "Gespielschul"-ban egy-egy óvónőre 60-80 gyermek jutott.

A II. világháború alatt az iskolákat és az óvodákat - így a Templom térit is- katonai célokra vették igénybe a németek: SS újoncokat képeztek ki, ill. kórházként működött.

A felszabadulás után megkezdődött az újjáépítés, hiszen a játékok, a felszerelések mind elvesztek. "Eltűnt az óvónő hegedűjétől kezdve az utolsó kockáig minden, amikor újra átvehette az óvodát, kezdhettek mindent elölről." (Christophory Erzsébet óvónő feljegyzései)
A gyerekek otthonról hoztak kis székeket és egyéb szükséges felszereléseket, majd néhány hónap elteltével megindult a szociális támogatás az állam részéről is.

1968. július 1-től az addig a II. sz. Általános Iskola (Templom téri) alá tartozó óvoda önálló lett. Az évek során a kétcsoportos óvoda szűknek bizonyult, ezért 1974-ben felújították és november 7-re átadták. A központi fűtéssel felszerelt, jól berendezett három csoportos óvoda minden követelménynek megfelelt, így működött 2001-ig.
Ebben az évben lehetőség nyílt arra, hogy az óvoda tágasabb és modernebb épületbe költözzön. Így három csoportjával átköltözött a Széchenyi utcába.

Ezt az épületet nem óvodának tervezték, de a megfelelő átalakítások elvégzése után korszerű, öt csoportos, szinteltolásos, tágas óvoda lett. A mosdók a csoportszobákból nyílnak, hatalmas tornateremmel, étellifttel, melegítőkonyhával, szertárakkal, nevelői és orvosi szobával rendelkezik.
Az épület udvarán terebélyes fák adnak árnyékot. Az udvari játékeszközök számát folyamatosan bővítjük, a csúszdák, mászókák és homokozók mellett rollerek, kismotorok, kisméretű kerékpárok biztosításával tesszük színesebbé, változatosabbá a gyermekek udvari tevékenységét.

Intézményünk 120 férőhellyel rendelkezik. Minden csoportban folyik német nemzetiségi nevelés.
Bejelentkezés

video